Imbir – zbawienne właściwości i zastosowanie

Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis
Imbir – zbawienne właściwości i zastosowanie

Imbir – zastosowanie

Imbir, a w zasadzie jego korzeń, znany jest ze swoich zbawiennych właściwości zdrowotnych. Najbardziej popularną odmianą jest imbir lekarski, który występuje jako składnik wielu kosmetyków lub jako przyprawa. Korzeń imbiru to mieszanina wielu substancji, takich jak np. gingerol, alkohol, czy olejki eteryczne. Roślina jest także źródłem cynku, żelaza, wapnia i wielu cennych witamin, takich jak witamina B2 oraz B6. Dzięki zawartości wielu składników działających przeciwwirusowo imbir lekarski z powodzeniem jest wykorzystywany do walki ze wszelkimi infekcjami górnych dróg oddechowych czy migrenami.

Imbir – właściwości lecznicze

  • Właściwości odkażające, które mogą pomóc przy bólu gardła
  • Spożywanie imbiru pobudza krążenie
  • Działanie przeciwbólowe, zwłaszcza w trakcie bóli menstruacyjnych
  • Wspomaga pracę układu trawiennego, niwelując wzdęcia
  • Działanie przeciwkaszlowe
  • Imbir doskonale rozgrzewa
  • Pomocny w leczeniu bóli mięśni i stawów

Imbir – wykorzystywany przy przeziębieniu

Imbir posiada silne właściwości odkażające, szczególnie przydatne przy bólu gardła. Wykazuje także właściwości antywirusowe i przeciwzapalne. Imbir lekarski, oprócz zastosowania w przypadku zwalczania objawów przeziębienia i grypy, może być również z powodzeniem wykorzystywany jako codzienny suplement wzmacniający odporność.

Imbir – wpływ na układ trawienny

Spożyty korzeń imbiru może skutecznie pobudzić trawienie. Obecny, w kłączu imbiru, olejek łagodzi problemy z perystaltyką jelit oraz pomaga przy zaburzeniach trawienia. Roślina w znacznym stopniu przeciwdziała także wszelkim mdłościom.

Imbir – jak go spożywać?

Korzeń imbiru najlepiej spożywać w surowej postaci. Jeśli jednak nie przepadamy za dość wyrazistym i ostrym smakiem rośliny, imbir można obrać ze skórki i zetrzeć go na tarce lub pokroić w plasterki i dodać do herbaty. Aby herbata wykazywała jeszcze lepsze działanie rozgrzewające i wzmacniające odporność, oprócz korzenia imbiru, warto dodać do niej także plaster cytryny i miód. Najlepiej dodać je, jak napój już trochę ostygnie, aby nie stracić najcenniejszych właściwości. Jeśli nie przepadamy za surową postacią rośliny, można spożywać ją także w postaci różnych przypraw dodawanych do potraw lub suplementów diety zawierających w swoim składzie korzeń imbiru.

Imbir – przeciwwskazania

Niestety, jak w większości przypadków, istnieją także przeciwskazania do spożywania tej rośliny. Jeśli cierpimy na wrzody na żołądku, czy refluks żołądkowy stosowanie imbiru należy najpierw skonsultować z lekarzem. Taka sama sytuacja tyczy się osób narażonych na nadciśnienie, cukrzycę lub z zaburzeniami krzepliwości krwi.

Oliwia Przychodzka

Imbir – zbawienne właściwości i zastosowanieAbsolwentka biologii na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Studentka kosmetologii i z zamiłowania makijażystka. W wolnej chwili zajmuję się pisaniem tekstów oraz śledzeniem informacji dot. świata makijażu i mody. Miłośniczka podróży i psów rasy buldog francuski.

Jedna odpowiedź do “Imbir – zbawienne właściwości i zastosowanie”
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *