Kawa rozpuszczalna czy parzona – którą wybrać?

Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis
Kawa rozpuszczalna czy parzona – którą wybrać?

Kawa – dlaczego tak często po nią sięgamy?

Kawa to napój, bez którego większość ludzi na świecie nie wyobraża sobie swojego poranka. Napar ten jest tak uwielbiany ze względu na zawartość kofeiny, która skutecznie i szybko nas pobudza, co szczególnie jest przydatne rankiem, kiedy nie za dobrze się jeszcze rozbudziliśmy. Kawa zawdzięcza swoją popularność również dzięki unikalnemu smaku, który tak większość z nas uwielbia.

Kawa rozpuszczalna – jej wpływ na nasze zdrowie

Kawa rozpuszczalna, w przeciwieństwie do parzonej, charakteryzuje się bardziej delikatnym smakiem i brakiem fusów, które dla wielu z nas mogą być szczególnie denerwujące. Zawiera także mniej kofeiny niż kawa parzona. Do produkcji kawy rozpuszczalnej z reguły wykorzystuje się gorsze ziarna kawowców, które podlegają następnie prażeniu. Gorsze, ponieważ i tak przeciętny konsument, nie jest już w stanie rozpoznać, z jakiej jakości ziaren została zrobiona kawa, gdyż kupuje ją już w całkowicie zmielonej postaci. Kawa rozpuszczalna zawiera także mniej cholesterolu, za to dwa razy więcej szkodliwego akrylamidu. Kawa rozpuszczalna ogranicza też niestety przyswajanie żelaza.

Kawa parzona – wpływ na nasze zdrowie

Kawa parzona już od dzieciństwa kojarzy nam się ze specyficznym zapachem, który został nam w pamięci do dzisiaj. Przeciętna filiżanka sypanej kawy zawiera aż 120 mg kofeiny, jest to dwa razy więcej, aniżeli możemy znaleźć w kubku kawy rozpuszczalnej, w której mieści się tylko 65 mg kofeiny. Kawa parzona wyróżnia się także swoim intensywnym zapachem i smakiem, w przeciwieństwie do kawy rozpuszczalnej, której smak jest o wiele bardziej delikatny. Ze spożywaniem sypanej kawy powinny uważać osoby o wrażliwym żołądku, gdyż może go podrażnić. Taki problem nie powinien się pojawiać w przypadku kawy rozpuszczalnej, która zdecydowanie mniej drażni błonę żołądka.

Sprawdź także: Zielona kawa czy herbata? Co lepsze przy zrzucaniu wagi?

Kawa rozpuszczalna czy parzona – którą wybrać?

Tak naprawdę, zależy to od nas samych. Jeśli chcemy, aby kawa bardziej nas pobudzała, lepszą opcją będzie filiżanka parzonej kawy, która zawiera większą ilość kofeiny. Jeśli zaś nie przepadamy za jej specyficznym smakiem, warto wtedy sięgnąć po kawę rozpuszczalną, która będzie dużo łagodniejsza. Natomiast osoby posiadające dość wrażliwy żołądek, powinny wybrać kubek kawy rozpuszczalnej.

Jak widać, każda z kaw ma swoje plusy i minusy. Tak naprawdę nie ma w tym przypadku idealnego rozwiązania. Zatem wybór odpowiedniego rodzaju kawy, powinien być uzależniony tylko i wyłącznie od naszych osobistych preferencji.

Oliwia Przychodzka

Kawa rozpuszczalna czy parzona – którą wybrać?Absolwentka biologii na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Studentka kosmetologii i z zamiłowania makijażystka. W wolnej chwili zajmuję się pisaniem tekstów oraz śledzeniem informacji dot. świata makijażu i mody. Miłośniczka podróży i psów rasy buldog francuski.

Jedna odpowiedź do “Kawa rozpuszczalna czy parzona – którą wybrać?”
  1. Ja wolę rozpuszczalną kawę, bo bardziej mi smakuje, ale ciekawa jest różnica w ilości kofeiny pomiędzy rozpuszczalką, a parzoną kawą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *